Door Maria Regina Scholten fonds gesponsord onderzoek in vlakblad ‘De Pedagoog’

Een fijne, warme en huiselijk ingerichte omgeving die bij je past en waar je zelf invloed op hebt. Iedereen zou dit thuis moeten kunnen ervaren, ook mensen met een verstandelijke beperking. Het onderzoeksproject ‘Fysieke omgeving’ bij Ipse de Bruggen onderzoekt hoe de leefomgeving zo wordt ingericht waarbij eigen regie van cliënten blijft behouden en de veiligheid wordt gewaarborgd. Dit onderzoek wordt gesponsord door het Maria Regina Scholten fonds. Het vakblad ‘De Pedagoog’ besteed aandacht aan de resultaten van dit project.

Lees het artikel

Bekijk hier het artikel over het project Fysieke omgeving bij Ipse de Bruggen.

Over het project ‘Fysieke omgeving’

Mensen met een verstandelijke beperking vinden het vaak lastig om zich te uiten. Met als gevolg dat zij zichzelf of de omgeving schade toebrengen. Een ontwikkeling van de laatste jaren bij veel zorgorganisaties is dat de leefomgeving van bewoners hierop wordt aangepast. Televisies ingebouwd in kasten met beschermend plexiglas; ijzeren bedden en geen of weinig decoratie. Deze voorbeelden van ‘molestbestendige’ aanpassingen zorgen echter voor minder sfeer; geborgenheid en het belangrijkste: minder eigen regie voor cliënten met een verstandelijke beperking. Dat moet anders. Het project ‘Fysieke omgeving’ onderzoekt hoe dat anders kan.

Over het Maria Regina Scholten (MRS) fonds

Het Maria Regina Scholten Fonds is een fonds onder beheer van de Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen. Het Maria Regina Scholten Fonds financiert onder meer praktijkgericht wetenschappelijke onderzoeken, uitgevoerd door zorgprofessionals. Lees hier meer over het Maria Regina Scholten fonds.