Nieuw buitenspeelgoed voor GONS Zoetermeer

De gespecialiseerde opvang na school (GONS) in Zoetermeer heeft een groot aantal nieuwe fietsen en karren voor op het schoolplein.

De aanschaf van het buitenspeelgoed is mogelijk gemaakt dankzij de sponsoring van de Vrienden van Ipse de Bruggen.

GONS Zoetermeer is een gespecialiseerde opvang na school waar kinderen na een hele dag op school kunnen sporten of zich creatief kunnen uitleven. De medewerkers op de gespecialiseerde opvang na school geven hierbij veel persoonlijke aandacht.

Marja Wennekes, begeleider bij GONS Zoetermeer: ‘Na ontvangst van de karren en fietsen werd er door de kinderen van GONS Zoetermeer meteen creatief gebruik van gemaakt. Zo hadden de kinderen binnen een paar minuten zelf bedacht dat je één van de karren aan een fietsje kan hangen en dat er zo veel kinderen mee kunnen rijden.

Bij een andere kar moet je sturen met je voeten en je voortbewegen met je handen. Dat is natuurlijk lastig als je dat niet gewend bent. De meeste kinderen hebben na wat oefenen doorgekregen hoe het werkt, en dit is tot nu toe de kar die ze het allerleukst vinden.

Ook moet je bij sommige karren samenwerken. Er moet iemand duwen en een ander kind kan sturen. Zonder samenwerking gaat de kar niet vooruit.

Het is geweldig om te zien hoe de kinderen uitgedaagd worden om te bewegen, maar ook samen te werken en creatief te denken. Ook de motoriek van de kinderen wordt gestimuleerd door het nieuwe speelgoed.’

Wil je ook bijdrage aan een beter leven van de cliënten van Ipse de Bruggen? Er zijn mooie projecten die popepelen om gerealiseerd te worden. Bekijk ze hier.

Wereld Fiets Dag

Over de hele wereld vieren we vandaag dat het fijn is om te fietsen.  Fietsen is onder andere goed voor de gezondheid. Uiteraard geldt dit ook voor de cliënten van Ipse de Bruggen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een beperking zelden aan de Nederlandse beweegnorm voldoen. Sterker nog, wanneer men een ernstige beperking heeft, is het halen van de norm een nog grotere uitdaging

Om de cliënten van Ipse de Bruggen te stimuleren om meer te bewegen in de buitenlucht en samen veilig fietsen mogelijk te maken heeft Ipse de Bruggen in samenwerking met de Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen en fondsenwervingen de afgelopen jaren zeker twaalf duo-fietsen kunnen aanschaffen

Een duo-fiets is een middel voor kwetsbare mensen om in de buitenlucht veilig te kunnen fietsen. Hiermee bevorderen we de conditie van de cliënten van Ipse de Bruggen en bieden we ontspanning aan op een door hen gewenste manier. Zowel mensen met een verstandelijke beperking als met een ernstige lichamelijke handicap, kunnen dankzij de duo-fiets fietsen.

Sommige cliënten kunnen door hun fysieke gesteldheid niet ver lopen en/of zelfstandig fietsen. Dan is er de elektrische duo-fiets waarmee het wel mogelijk wordt om samen met een begeleider of vrijwilliger lekker te gaan fietsen.

Wil je meehelpen om samen buiten fietsen mogelijk te maken voor de cliënten van Ipse de Bruggen? Op diverse Ipse de Bruggen-locaties in Alphen aan den Rijn, Nieuwveen en Nootdorp zijn ze aan het sparen voor aanschaf van een duo-fiets.

Doneren kan eenvoudig en veilig via de website van de Vrienden van: https://bit.ly/3NeB3xm

 

Tuin van woonlocatie Nieuwe Plantage 18 – 19 in Delft mooi opgeknapt

Vorig jaar zijn twaalf jong volwassenen met een licht verstandelijke beperking naar de woonlocatie Nieuwe Plantage 18 -19 in Delft verhuisd. De woningen op dit adres waren mooi gerenoveerd, maar de tuin helaas nog niet.

De Stichting Vrienden heeft een mooie bijdrage geleverd zodat de tuin gebruiksvriendelijk gemaakt kon worden.

De tuin is inmiddels mooi gerenoveerd en goed toegankelijk voor de cliënten. Er is een overkapping geplaatst, mooie bestrating en er zijn fruitbomen en planten geplaatst. De cliënten van Ipse de Bruggen genieten er nu volop van!

MOEF-familiedag

Vandaag is het internationale sportdag. Een mooie dag om stil te staan bij de belangrijke rol die sport speelt in onze samenleving. Zo bevordert sporten onder meer de gezondheid.

De Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen steunt diverse Samen Fit projecten van Ipse de Bruggen die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid van de cliënten van Ipse de Bruggen.

Zo helpt Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen het mogelijk maken van de MOEF-familiedag.

MOEF is de beweegmascotte van Ipse de Bruggen en enorm populair onder de cliënten van Ipse de Bruggen. Hij danst, beweegt en werkt zeer stimulerend op de cliënten van Ipse de Bruggen om te bewegen en mee te doen. MOEF heeft eigen muziek Cd’s met leuke liedjes die de cliënten kennen en meezingen

De MOEF-familiedag is zowel voor de cliënten van Ipse de Bruggen, hun familie en vrienden als de medewerkers van Ipse de Bruggen. Tijdens deze dag worden ouders en begeleiders extra op de hoogte gebracht van de mogelijkheden om te sporten met een beperking. Het is op deze dag ook mogelijk voor familie om samen met hun dierbare te sporten.

Ook zal er een Beweegcoach aangepast sporten aanwezig zijn, die informatie geeft over sporten met een beperking bij sportverenigingen. Tijdens het evenement is er ook gezonde voeding om te proberen.

De MOEF-familiedag zal plaatsvinden op de drie landgoederen van Ipse de Bruggen: zaterdag 11 juni in Nieuwveen, zaterdag18 juni in Zwammerdam en zaterdag 25 juni in Nootdorp.

Uitreiking MRS-prijs: Saskia Vink wint!

Alle medewerkers van Ipse de Bruggen is vorig jaar gevraagd om ideeën in te sturen dat de zorg voor cliënten echt zal verbeteren. ‘Het Beste Idee van IdB’ wordt beloond met de Maria Regina Scholtenprijs! Een bedrag van € 1.500,00 dat beschikbaar wordt gesteld door Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen.

Maandag 14 maart vond de finale plaats. Tijdens de finale kregen de finalisten de kans om hun idee te pitchen voor de jury. De jury had dus een lastige taak, want met alleen maar goede ideeën is het lastig kiezen. Uiteindelijk koos de jury Saskia’s idee als beste!

Meer honden in de zorg
Het idee van Saskia Vink, recreatieleider in Nieuwveen, is om meer honden in de zorg voor cliënten in te zetten. Honden kunnen veel positieve energie brengen en mensen laten lachen. Door de aanwezigheid van een dier wordt endorfine aangemaakt waardoor mensen gelukkiger worden. Het inzetten van gecertificeerde honden met hun begeleider is op vele manieren mogelijk. Een hond op bezoek verbetert van de kwaliteit van leven.

Saskia: “Het doel van het insturen van het idee was om aandacht te vragen voor het werken met honden in de zorg. Dat was eigenlijk al bereikt door als finalist de mogelijkheid te krijgen deze pitch te houden. Ik ben blij, trots op mijn hond Boris, benieuwd wat eruit gaat komen en welke mooie avonturen we met elkaar gaan beleven. Met als doel een beter leven voor alle cliënten!”

Maria Regina Scholten Stichting
De Maria Regina Scholten Stichting werd opgericht vanuit de Angela Stichting, die zorg droeg voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap. Dit werk werd in 1929 begonnen door de zusters Ursulinen, waarvan Zuster Maria Regina Scholten jarenlang overste was. Het naar haar genoemde fonds wordt beheerd door de Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen. De Vrienden namen in 2019 voor het eerst initiatief om ‘Het beste idee van IdB’ te belonen met de naar Maria Regina Scholten genoemde prijs.

Bekijk hier de aftermovie van de MRS-prijsuitreiking 2022

Manege De Tijd heeft een nieuwe omheining

In de afgelopen periode is met veel (vrijwillige-) mankracht een nieuwe omheining gerealiseerd bij Manege De Tijd. “De tijd van ‘oplappen en bijspijkeren’ was echt voorbij, zegt Dianne Bos, coördinator bij Manege De Tijd op landgoed Ursula in Nieuwveen. De omheining rond de buitenrijbak was echt hard aan vernieuwing toe!

Samen met vrijwilligers, familieleden en regionale ondernemers is actie gevoerd om geld op te halen. Ook via de website van de Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen kon men geld doneren. Met deze crowdfund actie is voldoende geld opgehaald om een nieuwe omheining te plaatsen.

Op maandag 21 februari was de opening samen met burgemeester van Duijn. “Met de buitenbak en het nieuwe houtwerk zijn wij enorm blij”, laten de vrijwilligers weten. Het hardhouten hek voldoet aan alle veiligheidseisen.

De cliënten kunnen nu weer genieten van het paardrijden in de buitenrijbak.

Nieuwe PC’s voor Educatie in Nieuwveen

De cliënten van Ipse de Bruggen die naar het Educatief Centrum in Nieuwveen bij Ipse de Bruggen gaan, zijn erg blij met de recente schenking van drie nieuwe (refurbished) PC’s door de Vrienden van Ipse de Bruggen.

Nu kunnen zij hun oefeningen weer maken op onder andere Gynzy, Spellingoefenen.nl en werk-portal. Dit zijn maar enkele voorbeelden van het gigantische aanbod wat er online te vinden is!

Afdeling Educatie biedt ondersteuning bij het vinden van de juiste oefeningen en het aanleren van allerlei digitale vaardigheden.

Internationale Dag van mensen met een beperking

De Verenigde Naties hebben 3 december uitgeroepen tot de ‘Internationale Dag voor Mensen met een Beperking’. In Nederland is deze dag bekend als ‘Wereld Gehandicapten Dag’. Op deze bijzondere dag willen wij graag stilstaan bij de cliënten van Ipse de Bruggen en wat hun leven mooier maakt. Spelen, bewegen, lachen en sociaal contact zijn onder anderen activiteiten die het leven van onze cliënten beter maakt. De Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen draagt graag bij aan dit soort activiteiten!

Het afgelopen jaar heeft de Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen bijgedragen aan een aantal mooie projecten voor onze cliënten: diverse duo-fietsen, een rolstoelvriendelijke speeltuin, een speciale fitnessruimte, diverse speeltuinen voor kinderen, een bijzondere trampoline, schommelstoelen etc.

Wil je ook bijdrage aan een beter leven voor mensen met een beperking? Word vriend of doneer aan de Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen om nog meer mooie wensen mogelijk te maken. Bekijk op deze website de verschillende mogelijkheden.

Schommel voor Zorgboerderij Noordhoek

Op woensdag 13 oktober is een prachtige schommel geplaatst bij Zorgboerderij Noordhoek. De cliënten op de zorgboerderij schommelen graag, maar er stond nog geen schommel op het terrein.

De Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen heeft het mogelijk gemaakt dat de schommel aangeschaft en geplaatst kon worden.

Nu kunnen de cliënten zich lekker ontspannen en plezier beleven op de schommel, wat een mooie aanvulling is op de zorgboerderij.

Een positief leefklimaat voor kinderen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking

Ipse de Bruggen Kind en Jeugd stimuleert kinderen om nieuwe vaardigheden aan te leren en zich te ontwikkelen. Een omgeving waar zij zich veilig voelen is hierbij essentieel. Dit prettige leefklimaat creëren wij met elkaar; kinderen, medewerkers en het gezin om de kinderen heen. Daarbij zien wij dat het per kind belangrijk is om te werken aan het vergroten of in stand houden van relaties tussen het kind en zijn omgeving (verbondheid), passende keuzemogelijke te creëren (autonomie) en samen met het kind en ouders op zoek te gaan naar de vaardigheden waar hij of zij goed in is (competenties). De begrippen verbondheid, autonomie en competenties vormen samen de zelfdeterminatietheorie.

De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar het leef- en werkklimaat binnen de behandelgroepen voor kinderen en jongeren met een lichte verstandelijke beperking. Onderzoek rondom het leefklimaat voor kinderen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking is tot dusver vrijwel niet uitgevoerd.

In het onderzoek dat mede gefinancierd wordt door het MRS fonds zal bekeken worden op welke manier de visie van het leefklimaat en zelfdeterminatietheorie toepasbaar is binnen het werken met kinderen met een matig tot ernstige verstandelijke beperking en indien nodig een aangepaste definitie worden geformuleerd. Dit onderzoek is noodzakelijk om toe te kunnen werken naar een valide en betrouwbaar meetinstrument toepasbaar voor deze doelgroep. Dit onderzoek maak deel uit van een grotere onderzoekslijn binnen Ipse de Bruggen naar het leef- en werkklimaat.

Het onderzoek wordt begeleid door P. van der Helm en X. Moonen, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Meer weten? Neem dan contact op met Marieke van Schijndel (marieke.van.schijndel@ipsedebrugggen.nl) of Jacqueline van der Linden (jacqeuline.van.der.linden@ipsedebruggen.nl).