De Maria Regina Scholtenprijs

Alle medewerkers van Ipse de Bruggen is inmiddels weer gevraagd om ideeën in te sturen dat de zorg voor cliënten echt zal verbeteren. ‘Het beste idee van IdB’ wordt beloond met de Maria Regina Scholtenprijs!

Een bedrag van € 1.500,00 dat beschikbaar wordt gesteld door Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen. Dit bedrag wordt gebruikt zodat de winnaar zijn idee verder kan uitwerken of onderzoeken. Hij wordt hierbij bijgestaan door een medewerker van de afdeling Innovatie.

Medewerkers kunnen vanaf nu tot en met maandag 18 oktober ideeën insturen die horen bij één van de categorieën: duurzaamheid, vitaliteit, online zorg, cliëntcommunicatie, hulpmiddelen en slim samenwerken. Vanaf maandag 25 oktober kunnen alle medewerkers stemmen op het idee dat zij het beste vinden. De winnaar hiervan krijgt sowieso een plek in de finale, de andere zes plekken worden gevuld met het beste idee per categorie. Na de pitch van de genomineerden op woensdag 1 december wordt de winnaar van de MRS-prijs bekend gemaakt door de jury. De jury bestaat onder andere uit zes aandachthouders (per categorie één), cliënten, ouders van cliënten en medewerkers.

Een stukje geschiedenis
De Maria Regina Scholten Stichting werd opgericht vanuit de Angela Stichting, die zorg droeg voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap. Dit werk werd in 1929 begonnen door de zusters Ursulinen, waarvan Zuster Maria Regina Scholten jarenlang overste was. Het naar haar genoemde fonds wordt beheerd door de Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen. De Vrienden namen in 2019 voor het eerst initiatief om ‘Het beste idee van IdB’ te belonen met de naar Maria Regina Scholten genoemde prijs.

Lees hier meer over Maria Scholten Fonds

Ook kleinere projecten waardevol!

Naast grote projecten draagt de Vrienden van Ipse de Bruggen ook bij aan kleinere projecten die zeer waardevol zijn.

Zo is er voor de locaties in de regio Zwammerdam/Waddinxveen/Bodegraven dankzij giftengeld rouwspeelgoed aangeschaft.

Dit uitvaartspeelgoed ondersteunt de cliënt van Ipse de Bruggen in alles wat komt kijken bij afscheid en rouw.

Het Algemeen Dagblad heeft een uitgebreid artikel geschreven over de inzet van rouwspeelgoed bij Ipse de Bruggen

Lees hier het hele AD-artikel

Beleeftuin voor woonlocatie Roland Holstlaan in Delft

Op de Roland Holstlaan in Delft wonen oudere cliënten met een verstandelijke beperking die volledig afhankelijk zijn van de zorg. De meesten zijn afhankelijk van een rolstoel of rollator om zich buiten de woning te verplaatsen.

De tuin van de locatie is momenteel een verzakte onkruidtuin die niet goed begaanbaar is voor rolstoelen en rollators. Er is weinig natuurbeleving en geen mogelijkheden voor beleven en activiteiten.

Wij willen voor de cliënten van Ipse de Bruggen de mogelijkheid creëren om op 1 plek dicht bij hun woning naar buiten te kunnen gaan om te beleven en prikkels op te doen. Hiervoor willen wij een beleeftuin aanleggen.

Een beleeftuin is een tuin waarin alle zintuigen worden geprikkeld. Men kan er geuren opsnuiven van bloemen en kruiden, kleuren waarnemen, voelen, proeven van kruiden, geluiden horen en bewegen. In de beleeftuin kunnen onze cliënten lekker tuinieren met behulp van verhoogde plantenbakken. Er wordt een pergola van gekleurd plexiglas geplaatst, met voelpalen. Een paneel met vogelhuisjes en een insectenhotel. En natuurlijk kleurrijke planten die heerlijk ruiken!

Help je mee om deze fantastische tuin mogelijk te maken?

Doneer nu

Een partytent voor De Smulhoeve

Bij de dagbestedingslocatie De Smulhoeve in Den Haag had men al langer de wens om een eigen party tent te hebben voor activiteiten met de cliënten. Met slecht weer moest men een partytent huren of laten opzetten door een extern bedrijf. Nu hoeft dat niet meer. De Stichting Vrienden heeft deze wens in vervulling laten gaan!

De locatie heeft nu een eigen partytent die door de cliënten opgezet en afgebroken kan worden. Bij de eerste keer opzetten en afbouwen waren al veel handjes en plezier!

Nationale Buitenspeeldag

Vandaag is het nationale Buitenspeeldag. Dé dag waarop we vieren wat zo belangrijk is: spelen!

En dat kan inmiddels op Speeltuin de Beleving op Landgoed Ursula in Nieuwveen.

Bij deze nieuwe rolstoelvriendelijke speeltuin kunnen alle cliënten van Ipse de Bruggen terecht. Deze beweeg- en ontmoetingsplek is zo ontworpen dat specifiek rekening is gehouden met mensen met een beperking. Jong en oud, valide en mindervalide kunnen naar hartenlust spelen op speeltuin De Beleving.

Speeltuin De Beleving is mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen, Samen Fit en donaties van fondsen, bedrijven en particulieren.

Het originele plan was om een groot openingsfeest te organiseren, maar helaas is dit niet mogelijk door alle coronamaatregelen. Hierdoor is er besloten om de speeltuin eerder toegankelijk te maken voor iedereen.

Om alle sponsoren en betrokken partijen te bedanken is het de bedoeling dat er nog een openingsfeest georganiseerd gaat worden zodra dit weer kan.

Help dagbestedingslocatie Noorderlicht aan een speciale Trampoline!

Dagbesteding Noorderlicht in Waddinxveen is bezig met geld in te zamelen voor de aanschaf van een trampoline speciaal voor volwassenen met een verstandelijke of meervoudige beperking dagbesteding.

Met de trampoline kunnen ze bij de dagbesteding ervoor zorgen dat de cliënten van Ipse de Bruggen meer bewegen, de sta- en evenwichtsfunctie wordt onderhouden, een andere lichaamservaring, geluksmomenten en ontspanning hebben.

Lees meer over deze bijzonder trampoline 

Nieuw speeltoestel voor Kinderdienstencentrum Zonnehof in Vlaardingen

Op het Kinderdienstencentrum Zonnehof Vlaardingen waren de speeltoestellen buiten verouderd en dringend toe aan vervanging. Er was geen mogelijkheid voor de circa 60 kinderen met een verstandelijke beperking om te klimmen en te glijden, iets waar ze veel behoefte aan hadden.

Met behulp van fondsen en de Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen is een prachtig speelapparaat gerealiseerd voor de kinderen. Daar zijn we enorm blij mee!

De kinderen kunnen nu een trapje oplopen, glijden van een hoge en lage glijbaan, klimmen in netten, onder en boven zijn en door een raam kijken.

Toen het speeltoestel eindelijk geplaatst was, renden de kinderen meteen op het speeltoestel af en gingen ze op ontdekking wat ze er allemaal op konden doen.

Nieuwe voorzitter Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen

Met ingang van januari 2021 heeft Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen een nieuwe voorzitter.

Hoog tijd om een aantal vragen te stellen aan Willem te Beest, voormalig vicevoorzitter van Universiteit Leiden.

In een interview samen met Jan van Hoek – voorzitter raad van bestuur – benadrukt hij het grote belang van Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen en vertelt hij onder meer over de toekomstplannen.

Lees hier het hele interview

Een plantenkas en schuur voor tuingroep Klassewerk

Activiteitencentrum Klassewerk in Waddinxveen biedt dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking. Klassewerk biedt ook beschut en begeleid werken en heeft een tuingroep.

Een langgekoesterde wens van de tuingroep was een plantenkas en een schuur om te gebruiken als werk- en ontmoetingsplek zodat het gehele jaar door bloemen en groenten verbouwd kan worden. In 2019 is de fondsenwerving opgestart om dit mooie plan te realiseren. Eind 2019 kon eindelijk gestart worden met de grondwerkzaamheden voor de plantenkas. De werkzaamheden duurden bijna een jaar om alles goed in orde te maken. Het was af en toe een beetje pionieren om de juiste water en elektrapunten aan te leggen. In januari 2021 was de plantenkas en schuur eindelijk klaar voor gebruik. Het resultaat is prachtig!

De cliënten van Klassewerk hebben zelf ook veel gedaan om te helpen om de plantenkas te realiseren. Zo hebben ze bij mensen in de wijk de tuinen winter- en voorjaarsklaar gemaakt en op die manier geld ingezameld voor de plantenkas. Ook de aannemer Hans den Bleker heeft enorm bijgedragen door sponsoring aan dit project. Diverse fondsen hebben ook bijgedragen om de plantenkas te realiseren. Onze grote dank daarvoor!

Elke dag komen er rond de 8 cliënten met veel plezier werken in de plantenkas.

Start aanleg Speeltuin De Beleving in Nieuwveen

In 2019 is het idee geboren om een speeltuin aan te leggen voor alle cliënten van Nieuwveen, een rolstoelvriendelijke speeltuin waar alle cliënten terecht kunnen. Deze beweeg- en ontmoetingsplek wordt zo ontworpen dat specifiek rekening is gehouden met mensen met een beperking. De insteek is dat jong en oud, valide en mindervalide naar hartenlust met elkaar kunnen spelen.

In 2019 is de fondsenwerving opgestart voor dit ambitieuze plan. Sinds eind 2020 is de financiering eindelijk rond! Met behulp van diverse fondsen, donaties van bedrijven en particulieren is het mogelijk om de speeltuin te realiseren. Onze grote dank daarvoor!

Inmiddels zijn de grondwerkzaamheden af en de speeltoestellen besteld. In maart-april worden de speeltoestellen geleverd en geplaatst. Naar verwachting zal de speeltuin in mei geopend worden.

 

Wil je ook een bijdrage leveren aan het geluk van de cliënten van Ipse de Bruggen? Word Vriend van Vrienden van Ipse de Bruggen